М.Скурјени

Матија Скурјени

Из Википедије, слободне енциклопедије


 

Матија Скурјени (Ветерница крај Голубовцима, Хрватско загорје, 14. децембра 1898. - Запрешић, 4. октобра 1990.), Хрватски сликар наиве, један од суоснивача Друштва наивних ликовних уметника Србије.

 

Познати хрватски сликар наиве (примитивна уметност). Завршио занат за собосликара, радио као пастир, рудар и молер. За време Првог светског рата војник на руском и италијанском фронту.

 

Његове прве слике настају 1924. године, а 1948. има своју прву изложбу. У пензију одлази 1956. године и тада се у потпуности посвећује сликарству, те 1957. почиње да сарађује са Галеријом примитивне уметности у Загребу. Скурјенијев европски успех започиње 1960. године, када излаже у галерији Ла Нуова Песа у Риму. Две године касније поставља прву самосталну изложбу у Паризу, где упознаје Андре Бретона и друге надреалисте. Део слика, цртежа и графика 1984.године дарује Скупштини општине Запрешић као темељ Галерије Матија Скурјени.

 

Галерија је отворена три године касније, 1987. године, у обновљеном спремишту за плодине у Новим дворима у Запрешићу. Галерија 2000. године прераста у Музеј Матија Скурјени са сталним поставком која обухвата целокупан Скурјенијев опус: слике-уља на платну, цртеже и графике.

 

 

www.muzej-matija-skurjeni.hr

Нема више чланака у овој категорији. Ако се приказују поткатегорије, оне могу да садрже чланке.


Музеј наивне уметности "Илијанум"
Светог Саве 5 22240 Шид
Поставио и одржава Шидски портал™