Ф.Филиповић

Фрањо Филиповић

Из Википедије, слободне енциклопедије


 Фрањо Филиповић (Хлебине, 1930. - Хлебине, 2 април 2009.), Хрватски наивни сликар.

Филиповић се родио и провео цео живот у Хлебинама. Дружио се с првом генерацијом наиваца - Крсте Хегедушића, Фрањом Мразом, Мирком Вириус и стрицом Иван Генералић - која су били окупљени у групу "Земља" од 1930.

Прву изложбу имао је 1946. Већ око 1950. године његов сликарски рад задобија оригинални квалитет и у њему преовладава чисти и отворени колоризам типичан за представнике друге генерације хлебинског круга.

Учествовао је на стотинак групних изложби у земљи и иностранству, као што су Лондон, Единбург, Москва, Будимпешта, Беч, Хамбург, Буенос Ајрес, Сао Паоло, Цирих и други. Један је од најзначајнијих припадника друге генерације Хлебинске сликарске школе, а својим је радовима заступљен у бројним приватним и јавним збиркама, галеријама и музејима у Хрватској, Италији, Немачкој и Швајцарској. Његови најстарији радови налазе се у сталној поставци Галерије наивне уметности Хлебине.

Филиповић је неуморно сликао и излагао призоре из сеоског живота, пејзаже и мртве природе кроз 50-так година, док га болест није омела. Умро је 2. априла 2009. у Хлебинама.

Нема више чланака у овој категорији. Ако се приказују поткатегорије, оне могу да садрже чланке.


Музеј наивне уметности "Илијанум"
Светог Саве 5 22240 Шид
Поставио и одржава Шидски портал™